Program

A Hungarikum Fesztivál programja folyamatosan bővül.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

2016. augusztus 11. csütörtök

10.00-20.00 Printker Kézműves Játszóház

17.00   A Suhancok fellépése

17.15   Megnyitó

A fesztivált megnyitja: Szabó Sándor országgyűlési képviselő

17.30   Ízelítő a Rózsa Sándor legenda című előadásból

Vendégek: Oszter Sándor, Sarádi Zsolt, Oszter Alexandra, Korognai Károly

Beszélgetés a szereplőkkel és a rendezővel

19.00   A Tápéi Hagyományőrző Egyesület műsora

20.00   Az ÓNTE Zenekar fellépése

2016. augusztus 12. péntek

10.00-20.00 Printker Kézműves Játszóház

17.30   „Nekünk találkozni kellett”

Záray Márta és Vámosi János legnépszerűbb slágerei

Előadja: Merényi Nicolette magánénekes és Kiszely Zoltán színművész

Zongorán közreműködik: Dr. Mózes János

19.00   A Dél-Alföldi Harmonikabarátok Klubjának fellépése

20.30   Magyar slágerek DJ Nacsával

2016. augusztus 13. szombat

10.00-20.00 Printker Kézműves Játszóház

11.00-19.00   Oroszlánszív Lovagrend – középkori, történelmi tábor

16.00   Oroszlánszív Lovagrend – történelmi bemutató

17.00   Magyar kutyafajták bemutatója

18.30   A Terebes Zenekar fellépése

19.30   A Sámli Zenekar műsora

Közreműködik a Hagyományőrző Alsóvárosi Menyecskekórus

21.00   Utcabál  a Docpiano Banddel

2016. augusztus 14. vasárnap

10.00-20.00 Printker Kézműves Játszóház

15.00   A Dél-Alföldi Harmonikabarátok Klubjának fellépése

16.00   A bordányi Borostyán Népdalkör műsora

17.00   ETKA Jóga bemutató

18.00   A Vackor Zenekar gyermekműsora

19.30   A Suhancok fellépése

20.00   Cseh Tamás dalai a Vodku fiaitól

Kísérő programok

SOMOGYI-KÖNYVTÁR
6720 Szeged, Dóm tér 1-4.

A nyomtatott betű mesterei
2016. július 21-től október 5-ig

Érdekességek a könyvnyomtatás és könyvillusztráció történetének évszázadaiból

A Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiből összeállított tárlaton a nyomdászat történetében úttörőnek számító mesterek remekei és a nyomdászat munkafolyamatai elevenednek meg. Az ősnyomtatványoktól az 1940-es évekig nyúló válogatás a neves európai és magyar műhelyek kiadványai mellett az első állandó szegedi nyomda termékeit is felvonultatja. A könyvillusztráció történetéből bemutatásra kerülnek a fametszés korai, majd – a barokk korszakot követő – technikai megújulásának kiemelkedő művészei.

 

MÓRA FERENC MÚZEUM

6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.

Olimpiák a gyűjtő szemével
2016. július 25-től 2016. október 2-ig
Hétfőtől vasárnapig 10:00-18:00-ig

Olimpiatörténeti kamarakiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: a közönség megismerheti az olimpiák magyar aranyérmeseit a kezdetektől egészen 2012-ig. Kiállítanak több relikviát is: a Kovács „Koko” István által aláírt boxkesztyűt, Papp László autogramját, illetve azt a fém fáklyát, mellyel 1936-ban vitték az olimpiai lángot. Az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című kiállítást július 25-én, hétfőn 17 órakor nyitják meg. Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: a tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is.

Bolygón innen, Földön túl – A kis herceg
2016. február 28-tól 2016. december 31-ig

A kis herceg-kiállítás igazi csodavilágot rejteget: a látogatók bejárhatják Antoine de Saint-Exupéry “A kis herceg” című regényének minden fontosabb helyszínét. Vulkánt pucolhatnak, naplementéket nézegethetnek, megismerhetik a rózsát, a rókát, a lámpagyújtogatót és az összes legendás szereplőt. A tárlaton láthatóak a könyvhöz készült legendás illusztrációk, valamint bemutatjuk az író egyik kedvenc téli kabátját is, melyet a második világháború elején használt. A különleges látványvilág és egyedi installációs megoldások főként a kicsiknek, a falakon látható örökérvényű idézetek pedig leginkább a felnőtteknek szólnak, így a család minden tagja kikapcsolódhat nálunk bolygón innen, Földön túl.

Pompeji – élet és halál a Vezúv árnyékában
2016. június 25-től 2016. december 31-ig
A szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga, közel 120 tárgy a Pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezik. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak.

Állandó kiállítás
,,SZÖGED HÍRÖS VÁROS…”
A Móra Ferenc Múzeum állandó néprajzi kiállítása. Készült 2010-ben. A kiállításban hangsúlyos szerepet kap a halászat, a hajóépítő mesterség, a homoki gazdálkodás és az állattartás, a szőlőművelés és a híres szegedi paprikatermesztés, valamint a 19. században felvirágzó és a 20. század derekáig továbbélő, híressé vált kézműiparok: késes, papucsos, kékfestő mesterség bemutatása. Tápé sajátos háziipara, a gyékényszövés, valamint a szegedi nagytáj népének vallásos áhítatát tükröző búcsújárás tárgyai is megjelennek a tárlaton.

 

KASS GALÉRIA
6720 Szeged, Vár u. 7.

Pompeji és a Római Birodalom – Festményeken, grafikákon
2016. június 25-től 2016. december 31-ig

 

SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

Ének az esőben

2016. augusztus 12-13-14-19-20. 21.00
Az évad szenzációja a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben születő szuperprodukció, a Comden-Green-Freed-Brown szerzőnégyes által jegyzett Ének az esőben lesz. A Szabadtéri történetében ez az első olyan produkció, amelynek a fesztivál menedzsmentje kérte és kapta meg a jogait. A világsikerű musical ősbemutatója 1983-ban volt a londoni West Enden, majd a New York-i Broadway-t is meghódította, sikere pedig azóta töretlen. Ma már örökzöldnek számít a musical alapjául szolgáló, 1952-es film címadó zenéje, a Singing in the rain, melyhez mindannyiunk képzeletében Gene Kelly esőben előadott, jókedvű sztepptánca kapcsolódik. 2016-ban ezek a dallamok is felcsendülnek a szegedi Dóm téren: augusztus 12-én, 13-án, 14-én, 19-én és 20-án kerül színre a bájosan romantikus, Hollywood hőskorát idéző történet. Az eredeti mozi minden idők egyik legnépszerűbb filmjének számít. A történet szerint a némafilmek sztárja, Don Lockwood és állandó partnere Lina Lamont életük első hangos mozijára készülnek, ám kiderül, hogy Lina hangja elviselhetetlen a vásznon. Don barátja, Cosmo Brown a feltörekvő fiatal színésznőt, Kathy-t javasolja hangdublőrnek, akibe természetesen beleszeret a sármos színész. Ezt viszont Lina nem nézi jó szemmel, és minden eszközzel próbálja szabotálni a románcot.

 

ÚJSZEGEDI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A tanú

2016. augusztus 12-13. 21.00

Az újszegedi nyár nagy durranása A tanú c. kultuszfilm színpadi változata lesz, melyet saját bemutatóként jegyez majd a Szabadtéri. Bacsó Péter legendás filmjéből Hamvai Kornél készített színpadi változatot, melyet pár éve mutatott be a Thália Színház. A szatírát Újszegeden augusztus 12-én és 13-án láthatják a nézők, Böhm György rendezésében. A szereposztásra az elkövetkezendő hónapokban derül fény, ám az már biztos, hogy ahogyan a Dóm téri produkciók esetében, úgy itt, a ligetben is arra törekszik az igazgatóság, hogy népszerű színművészeket nyerjenek meg a legendás szerepekre. Pelikán József gátőr, Virág elvtárs és Bástya elvtárs megformálására neves budapesti művészeket kértek fel.

 

ZSOMBÓI SZABADTÉRI SZÍNPAD
Rózsa Sándor legenda
Zenés betyárjáték

2016. augusztus 12., 13. 20.30
Szereplők:
Rózsa Sándor lelke: Oszter Sándor
Rózsa Sándor: Sarádi Zsolt
Oszter Alexandra, Rácz Tibor, Janik László, Szilágyi Annamária, Csorba Kata, Kövesdi Szabó Mária, Jakab Tamás, Korognai Károly, Kárász Zénó, Gömöri Krisztián, Bánvölgyi Tamás, Pólos Árpád, Albert Gábor
Közreműködik a Mayossa és a Garaboly néptáncegyüttes, a Bokréta Népdalkör, Báder Béla és cigányzenekara

Rendező: Korognai Károly
Zenei vezető: Látó Richárd
Koreográfus: Nokta Gábor

Zsombón, a róla elnevezett csárda előtti szabadtéren egy kétfelvonásos előadás keretében a legendás alak színpadon is életre kel. A helyszín történetileg összekapcsolható a „hírös” betyár alakjával, az ő és csapata nem mindenki számára áldásos tevékenységével. Impozáns háttérül szolgál a humorral, szerelemmel, nótával, szellemi és fegyveres tusákkal tarkított történetnek.
A nyári est meghitt nyugalmába egyszer csak belerobban a cigányzenekar muzsikájának pergése, a táncosok lépteinek dübörgése, a kórus éneke. Egy lakodalom forgatagában találjuk magunkat, ám egyszer csak elhalkul a zeneszó, a táncos lábak remegve állnak meg. Váratlanul felbukkan az, akinek nevét soha nem volt szabad kimondani. Vele együtt előkeverednek hétpróbás csapatának tagjai és a hozzájuk tartozó fehérszemélyek. Semmi másért nem jönnek, mint mulatni, megszállni, sikeres portyájuk gyümölcséből „néhány garast” elherdálni.
A színpadi mesét egy különleges szellemfigura, Rózsa Sándor lelke kíséri végig Oszter Sándor alakításában. Túlvilági bölcs mosollyal szemléli, ahogyan ifjú önmaga (Sarádi Zsolt) éli öntörvényű életét. Ebből ő emlékként, mi friss élményként kapunk egy tartalmas, szórakoztató szeletet Zsombón.
www.zsomboiszinhaz.hu / www.facebook.com/zsomboiszabadteriszinpad

 

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM FÜVÉSZKERT
6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Nyitva tartás: szeptember 30-ig: minden nap 9-18 óráig
Gyógynövény és Fűszerkert

A gyógy- és fűszernövény gyűjtemény 2011 őszén készült el. A füvészkertek elődjének számító középkori kolostorkertek mintájára formáztuk meg szerkezetét. Gyűjteményünk jelenleg közel 250 gyógy- és fűszernövényt tartalmaz.

Tanyaudvar

A tanya az alföldi puszták jellegzetes településformája, a földművelő gazdák lakóhelye volt. Hajdan a tanyán élőknek meg kellett termelni a megélhetésükhöz szükséges zöldségeket. Erre szolgált a tanyaudvarhoz csatlakozó „veteményös”. Egyetlen tanyából sem hiányozhatott a „ kiskert” sem, ahol egynyári és évelő virágok nyíltak. Tanyaudvarunkkal bemutatjuk a Szeged környéki tanyák kertjében termesztett növényeket, másrészt lehetőséget biztosítunk a szegedi gyerekeknek, hogy foglalkozások keretében gyakorlatban is kipróbálhassák a kertészkedést.

Rózsakert

Egyetlen növénygyűjteményből sem hiányozhat a rózsa, a virágok királynője. Rózsagyűjtemény már az 1930-as években volt a kert központi részén. Itt azokból a rózsafajtákból mutatunk be 125 fajtát, amelyek sok évszázados nemesítési munka eredményeként jöttek létre.

 

SZEGEDI VADASPARK
Látogatói bejárat a Kálvária sugárút felől
www.zoo.szeged.hu
nyitva: 9:00 – 19:00

 

SZENT ISTVÁN TÉRI VÍZTORONY
6721 Szeged, Szent István tér
www.szegedivizmu.hu
Augusztus 1-jén szombaton 10:00 – 16:00 között látogatható

 

ANNA GYÓGY-, TERMÁL- ÉS ÉLMÉNYFÜRDŐ
6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 24.

Szeged belvárosában található Anna fürdő 1896 óta szolgálja a város lakosságát. A Fürdő 2004-ben történt felújításának és megújulásának köszönhetően, múltat idéző szépségében és a modernkor igényeire, a testi-lelki egészség egészére szabott szolgáltatásokkal várja vendégeit. A fürdő természetes gyógykincse az 1927-ben feltárt, nátrium-hidrogénkarbonátos Anna gyógyvíz, mely külsőleg mozgásszervi betegségek kezelésére, ivókúraként idült emésztőszervi problémák kiegészítő kezelésére alkalmas.

 

NAPFÉNYFÜRDŐ AQUAPOLIS –
KÉNYEZTETÉS. KALAND. KIKAPCSOLÓDÁS
6726 Szeged, Szent-Györgyi Albert utca 16-24.

A négy évszakos víziváros külső és belső élménymedencéi közel 4400 m2-es vízfelülettel várják aktív kikapcsolódásra vágyó Vendégeinket. A Napfényfürdő Aquapolis Szeged fürdőkomplexumban található Európa leghosszabb éves üzemelésű fedett vízicsúszdája (272m). Vendégeinknek a következő szolgáltatásokat kínáljuk: élmény- és pezsgőmedencék, finn szauna, infraszauna, gőzkamra, sókamra, aromakabin és kültéri rönkszauna.

 

A SZEGEDI VÁROSNÉZŐ KISVONAT
Széchenyi tér (Szeged Étterem előtt)
Hétfőtől vasárnapig: 9:00 – 18:00
tel.: 70/977-1292
informacio@szegedikisvonat.hu, www.szegedikisvonat.hu

Péntek és szombati napon éjszakai városnézéssel is várják az érdeklődőket.
A 45 perces menetidő alatt lehetőség nyílik több nyelven megismerni Szeged városának legfontosabb épületeit, utcáit, tereit, látnivalóit és történelmét. A városnézés során olyan információkkal látják el az az utasokat a várossal kapcsolatban, amelyek hasznosak lehetnek a későbbi gyalogos városnézés folyamán.

 

OMNIBUSZ SZEGED
Széchenyi tér Kárász utca felől
augusztus 11-14 között 14:00 – 19:00 közlekedik
tel.:20/257-3537
Előzetes bejelentkezés szükséges amit a helyszínen vagy telefonon lehet megtenni.

 

EDF GALÉRIA
Szeged, Kluazál tér 9.

Klauzál ’150
2016. augusztus 6-26.

Klauzál Gábor (1804-1866) ügyvéd, táblaíró, Csongrád vármegye követe, Szeged országgyűlési képviselője, az 1848-as Batthyány-kormány minisztere, kistétényi birtokos és gazdálkodó halálának 150. évfordulója alkalmából.

 

BÁLINT SÁNDOR MŰVELŐDÉSI HÁZ
6726 Szeged, Temesvári krt. 42.

Tápai Antal Emlékkiállítás
2016. július 28 – 2016 augusztus 12.

A szegedi szobrászat iskolateremtő mestere volt az 1986-ban elhunyt Tápai Antal. Halálának 30. évfordulóján emlékkiállítást rendeztek alkotásaiból a Bálint Sándor Művelődési Házban. Munkái közül például Katona József és Erkel Ferenc a Nagyszínház homlokzatán, az Evezős, a Halas fiú, Tömörkény, Juhász Gyula vagy Móra szobra mind jól ismertek Szegeden. Tápai Antal követői szerint a város nem becsülte meg méltóképp a nagy tehetségű szobrászművészt, aki többek között megalapította az országosan is elismert művészeti iskolát, a Tömörkény-gimnáziumot. Ezért azt tervezik, hogy egyik szobrát, a Hálóvetőt köztéri szoborként állítanák fel Szegeden.