Megalakult a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság

2016. június 7-én megalakult a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság (VMÉB) Zentán. A VMÉB létrehozása egy újabb fontos mérföldkő volt annak a külhoni értékgyűjtő mozgalomnak életében, amely 2015 óta szerveződik az Földművelésügyi Minisztérium támogatása és koordinálása mellett.

A hungarikum törvény tavaly júliusban hatályba lépett módosítása óta a határon túl is létrejöhetnek települési, tájegységi szintű értéktárak, mindezek mellett bevezetésre került a külhoni nemzetrész értéktár fogalma. A törvénymódosításban hangsúlyos szerepet kapott az az elképzelés, hogy a hungarikum törvény közösségformáló hatásának a határon túli, magyarlakta területeken is érvényesülnie kell.  Ennek eredményeként elindult a határon túli értékgyűjtő mozgalom szerveződése, amelyhez a Kárpátaljai Magyar Értéktár Bizottság, a Horvátországi Magyar Nemzetrész Értéktár Bizottság, a Felvidéki Értéktár Bizottság, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság, a Muravidéki Magyar Értéktár Bizottság megalakulását követően a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság is csatlakozott.

Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság feladata, hogy a létrehozandó szakbizottságokkal együttműködve szakmailag segítse és ösztönözze a helyi értéktárak munkáját, továbbá szervezze a fellelhető nemzeti értékek azonosítását és döntsön a külhoni nemzetrész értéktárba bekerülő nemzeti értékekről.

A VMÉB alakuló ülésén a bizottság tagjai megvitatták és elfogadták a Vajdasági Magyar Értéktár és a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság létrehozásáról és működéséről szóló szabályzatot. Az alakuló ülés során Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet ügyvezetőjét választották a bizottság élére, felállítottak két szakbizottságot, valamint döntöttek arról is, hogy a Külhoni Értéktárban szereplő 64 érték közül melyeket jelölik a nemzeti értékpiramis magasabb szintjeire. Így idővel kiemelkedő nemzeti érték vagy hungarikum lehet például a bácsi királyi és érseki lovagvár, az aracsi templomrom vagy a nándorfehérvári diadal és a déli harangszó.

A Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság állandó szakmai partnere a Magyar Nemzeti Tanács által társalapított Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, amely ellátja a bizottság adminisztrációs feladatait, valamint állandó kapcsolatot tart fenn a helyi és a tájegységi értéktár bizottságokkal. További információk a VMÉB munkájáról a www.ertektar.rs honlapon érhetők el.