A hungarikumokról szólt négy nap Szegeden

Négy nap alatt több tízezren fordultak meg az idei szegedi Hungarikum Fesztiválon. A rendezvényen az ehető és iható nemzeti különlegességek mellett népi kismesterségek és helyi értékek is bemutatkozhattak.

A Hungarikum Fesztivál – Minőségi Magyar Termékek Kiállítása és Vására hetedik alkalommal várta a látogatókat 2014. július 31. és augusztus 3. között Szegeden. Solymos László Szeged alpolgármestere köszöntőjét követően Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár és Ujhelyi István, az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának alelnöke nyitotta meg a rendezvényt.

A helyettes államtitkár elmondta: a hungarikumok ügye felértékelődött az elmúlt néhány évben. Elekes Zoltán fesztiváligazgató kiemelte: a fesztivál legfontosabb célja a hagyományok ápolása, a magyar értékek bemutatása és megőrzése, közvetítése.

A Széchenyi tér fái alatt felállított faházak között a négy nap alatt több tízezren fordultak meg, több mint száz kiállító vett részt a rendezvényen, mely indulása óta az ország legnagyobb ilyen tematikájú fesztiváljává nőtte ki magát.

Az eseményen Matyóföld éppúgy képviseltette magát, mint a Pick szalámi, a szegedi paprika, a karcagi birkapörkölt, a csabai kolbász vagy éppen a tokaji bor. Ezek mellett azonban helyet kaptak a helyi értéktárak kincsei is, így a látogatók megismerkedhettek a 120 éves szőregi rózsával, a citerával, a szegedi papuccsal, vagy éppen a halas bicskával. A kézműves bemutatókon pedig olyan eltűnőben lévő mesterségeket láthattak a látogatók, mint a fafaragás, a papírmerítés, vagy a mézeskalács készítés.

A programok között volt solymászbemutató, magyar kutyafajták szemléje, interaktív réteskészítés, népzene és néptánc, valamint baranta bemutató is. A gyerekeket kézműves foglalkoztató várták, esténként pedig magyar retro zenével szórakoztatták a látogatókat.

Aki a fesztiválon megéhezett, tradicionális receptek alapján készülő ételek közül válogathatott. Speciális cigány ételeket éppúgy kínáltak, mint halászlevet, sült kecsegét, helyben sütött retropékség termékeket, lepényeket, bográcsos slambucot, birkapörköltet vagy kemencében sült szilvás gombócot. Mindezt pedig kézműves sörökkel, pálinkával vagy fröccsel, szörppel lehetett leöblíteni, hungarikum szikvízzel.

Forrás: turizmus.com