A Magyar Fesztivál Szövetség minősítési programja, mint sikeres európai példa

A XXII. Turisztikai Díjátadó Gála és Évadnyitó Fogadáson, a Budapesti Kongresszusi Központban – a brüsszeli bejelentést követően – hozták nyilvánosságra az Európai Parlament “Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért” (EFFE) program indulását.

Az Európai Parlament által kezdeményezett “Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért” (EFFE) program indulását jelentette be Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztosa január 30-án Brüsszelben.

Mivel – a Magyar Fesztivál Szövetség vezető koordinálásával Magyarországon  működik az első, és ez idáig egyetlen átfogó fesztivál minősítési program (Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program) –  az európai rendszer kialakításában meghatározó szerep jut a hazai tapasztalatoknak.

A program szervezésével az Európai Bizottság a genti székhelyű Európai Fesztiválszövetséget (EFA) bízta meg. A program két fő eleme az európai fesztiválminősítés rendszerének kidolgozása és egy rangos fesztiváldíj létrehozása. Ezeket – első alkalommal – 2015 őszén, az első Európai Fesztiválgála keretében adják át. Az európai fesztiválélet kiemelkedő személyiségeiből alakuló zsűri választja majd ki az Európai Fesztiváldíj nyerteseit is.

A 28 tagállamban nemzeti csomópontok (“hub”-ok) jönnek létre a jelölések előkészítésére és a program lebonyolítására, népszerűsítésére.

Magyarországot a Fesztivál Szövetség képviseli, tavasszal meghirdeti a program részleteit: a minősítés kritériumait, a jelentkezés és elbírálás mikéntjét, a nemzeti zsűri összetételét, a címmel járó előnyöket és kötelezettségeket.

Az eseménnyel párhuzamosan a Magyar Fesztivál Szövetség új programot indít “Magyarország a fesztiválokért, a fesztiválok Magyarországért”címmel.

Budapest, 2014. február 1.