A tepertős pogácsa felkerült a különleges termékek uniós listájára

Az Európai Bizottság mint hagyományos, különleges terméket nyilvántartásba vette a „Tepertős pogácsát”. Ez az első magyar „hagyományos különleges termék”, amelyet bejegyeztek.

A „Tepertős pogácsa” különleges tulajdonságát a sertéstepertő és sertészsír alapanyag használata, a tésztakészítés sajátos technikája, a fizikai-kémiai jellemzők és érzékszervi tulajdonságok adják. A tepertős elnevezés utal a hagyományos alapanyag felhasználására, a „pogácsa” pedig a különleges, kerek, hengeres alakúra szaggatott sós süteménynek a hagyományos elnevezése Magyarországon.

A nyilvántartásba való felvételt a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje kezdeményezte. A termékleírásban rögzítettek szerint előállított termék csomagolásán feltüntethető a termék megnevezésével egy látómezőben a hagyományos különleges termékek uniós szimbóluma, továbbá a címkézésben megjeleníthető a „hagyományos különleges termék” megjelölés, vagy a „HKT” rövidítés. A termék forgalomba hozatalakor a címke a következő tájékoztatást is tartalmazhatja: „magyar hagyományok szerint előállított”.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)